BALIKESİR / HAVRAN - HALİL İBRAHİM YILDIRIM FAZLICA İLKOKULU

Çocukların Yaşam Becerilerini Geliştirmek

Çok uzun bir zamandır evde kaldığımız bu dönemde artık çocuklarımızla birlikte neler yapabileceğimizi düşünmekten bile yorulur olduk. Durum böyle olunca "Her oyunu her aktiviteyi denedik artık hiçbir şey kalmadı yapacak dediğinizi duyar gibiyiz." Bu süreci değerlendirmek için yapılabilecek etkinliklerden biri de çocuğumuz ne yaş grubunda olursa olsun bazı temel hayat becerilerini geliştirmesine yardımcı olmaktır. Günlük hayatta aklımızdan çıkabilecek, bilmediğini fark edemeyeceğimiz hayat becerilerini bu süreçte kendisine katabilir. Her yaş grubunun kendisine ait gelişimsel özellikleri vardır ve bu özellikler göz önüne alınarak çocuklarımıza farklı beceriler katılabilir. Çocuğumuzun yaş grubuna ait temel hayat becerilerini ona nasıl sunabileceğinizi örneklendirmek isteriz.

Anaokulu Çağındaki Çocuklar İçin Hayat Becerileri

• YouTube'u lehinize kullanıp ve onlara nasıl ayakkabı bağlanıldığını gösteren videolar izletin.
  • Toz alma fırçasını eline verin ve temizliğe yardımcı olmalarını söyleyin.
  • Masayı kurarak akşam yemeğinin hazırlanmasına yardım etmelerini sağlayın ve toplama zamanı geldiğinde sofrayı kaldırmayı öğretin.
  • Kıyafetleri renklerine göre ayırarak çamaşır gününe katkı sağlayabilirler. Çamaşırlar yıkanıp katlandıktan sonra yerleştirme işini yapabilirler.
  • Alıştırma tekerlerini çıkarın ve tek başlarına iki tekerlekli bisikletin tadını çıkarmalarını sağlayın.
  • Kendilerine (ve size) basit ve lezzetli bir sandviç yapmayı öğretin.
  • Onlara çöpü dışarı çıkarmayı göstererek ev işlerine biraz yardım etmelerini sağlayın.
  • Cam ya da aynaları nasıl düzgünce silebileceklerini gösterin.
  • Birlikte temel dikiş becerilerini çalışın.
  • Kumbarayı boşaltıp bozuk paralarla oynayın veya para bozma hakkında bilgi verin (ekstradan matematik dersi)
  • Evinizde analog saatler var mı? Şimdi saat okumayı öğrenmenin tam zamanı.
  • Onlara temel ilk yardım teknikleri hakkında bilgi verin.
  • Kurabiye tarifleriyle yaratıcılıklarını konuşturmalarına müsaade edin.
  • Makarna ya da cips gecesi için kaşar peyniri rendelemelerine izin verin.
  • Onlara yatak toplamayı gösterin.

Erken Ergenlik Çağındaki Çocuklar İçin Hayat Becerileri

• Çocuğunuza bir haritanın nasıl okunacağını öğretin – Google'dan yardım almadan.
  • Banyonun ve tuvaletin nasıl temizlendiğini gösterin.
  • Yemekten sonra bulaşıkları makineye kaldırmalarını sağlayın.
  • Aynısı çamaşır makinesi için de geçerli! Biraz yardım ile bu işin de üstesinden gelebilirler.
  • Onlara fırın kullanımını da içeren temel mutfak becerilerini gösterin. Çırpılmış yumurta iyi bir başlangıç olacaktır.
  • Bir diğer lezzetli seçenek: Kaşarlı tost.
  • Onlara kolay bir pişirme tarifi verin. Fırına verme ve fırından alma kısmında yardıma ihtiyaçları olabilir ama malzemeleri ölçme ve karıştırmanın altından kolayca kalkabilirler.
  • Birlikte arkadaş ya da akrabalarınıza eski usul bir mektup yazın ve çocuğunuza pul almayı ve mektubu postaya vermeyi anlatın.
  • Kendi saçlarını(erkeklere annelerinin saçlarını) nasıl yapabileceklerini gösterin, bu yaştaki çocuklar örgü veya atkuyruğu gibi basit modelleri kolayca yapabilirler.
  • Onlara hediye paketlemeyi öğretin.
  • Beraber bir takvim ya da günlük plan hazırlayın ve bu plana uymasını sağlayın.
  • Onlara yumuşak meyveler kestirerek temel bıçak becerileri öğretin.
  • Onlara biraz da teknoloji dersi verin ve bilgisayarda bir video dosyası hazırlamayı öğretin.
  • Bazı noktalarda sizden bile daha iyi olacaklarını göreceksiniz.
  • Bahçeniz varsa çocuğunuza görevler verin: Dökülen yaprakları toplamak, çiçek ekmek ve otları sökmek gibi.
  • İster evde ister internette olsun, ortak kullandığınız aile takviminize nasıl etkinlik ekleyebileceğini gösterin.

Ergenlik Çağındakiler İçin Hayat Becerileri

Onlara kravat bağlamayı öğretin. Bilmiyorsanız Youtube biliyor.

• Bu yaşta artık çamaşırları ayırmayı, yıkamayı ve katlamayı yapabiliyor olmaları lazım.
  • Bir akşam siz hiçbir şey yapmayın: Yemeği tamamıyla çocuğunuz hazırlasın ve yemek bitince her şeyi o temizlesin.
  • Bir ütü yardımıyla kırışıklıkları nasıl düzgün bir şekilde giderebileceğini gösterin.
  • Arabalarla ilgili temel işlemleri gösterin, yağı kontrol etmek ve tekerleri değiştirmek gibi.
  • Onlara tıkanmış bir tuvaletin pompa yardımıyla nasıl açıldığını gösterin.
  • Çocuğunuza bir bütçe oluşturmayı ve bütçenin dışına çıkmamayı öğretin.
  • Ona profesyonel bir e-postanın nasıl yazılacağını gösterin. Kısaltma veya emoji kullanmak yok.
  • İlk CV'sini hazırlamasına yardım edin.
  • Ona kimlik numarasını ezberletin.
  • 18 yaşına mı yaklaştı? Ona nasıl oy verildiğinden bahsedin!

"Ohoooo hocam, bizim çocuk bunları yapacak da ben göreceğim" cümlesi okurken aklınızın bir kısmında oluşmuş olabilir. Ancak yaş grubu ne olursa olsun çocuklarımızı sadece öğrenci olarak görmemeliyiz. Her biri topluma katacağımız en değerli bireyler. Bu anlamda kendilerine yetebilmeleri ve yetkin olmaları çok önemli. Hangi etkinliği seveceğini, hangisinde daha iyi olacağını denemeden bilemeyiz. Kimisi mutfağa daha ilgili olabilirken, kimi temizliği daha çok seviyor, kimi araba işleriyle uğraşmaktan zevk alıyorken kimisi bahçe. Bunları deneyip, aktifliğini artırabilmek bir nebze sürece de yardım edecektir.

Yayın: 18.02.2022 - Güncelleme: 18.02.2022 14:20 - Görüntülenme: 83